Пиърсингът може да се превърне в променящо живота ви преживяване. Това не само променя цялостния ви външен вид, но и демонстрира острата страна на вашата личност. Повечето хора притежават абсурдна мания за пиърсинг, че нямат нищо против да пробият някоя част от тялото. Изглежда забавно и приключенско, докато не развиете келоиди върху пробитата област. Независимо дали става въпрос за ушите, носа, устните или друга част от тялото, келоидите вероятно ще се развият навсякъде. Това състояние може да стане тревожно, затова научаването за това как да се предпазят пиърсингите от келоиди звучи умна идея.

Келоиди при пиърсинг

Какво е келоиди?

Келоидът е свръхрастеж на белегната тъкан в резултат на травма на кожата ви. Келоидите са доста често срещани след пиърсинг на ушите. Това свръхрастеж на белези може да възникне както върху хрущяла, така и върху лоба на ухото ви. Освен това, развитието на келоиди варира във всеки случай. Формата на всеки келоид също е различна. Повечето келоидни белези са светло розови на цвят, докато други изглеждат доста по -тъмни от цвета на кожата ви.

Келоиди и пиърсинг

Пробиването на ушите не е сериозно нараняване, но тялото ви го вижда отличително. В процеса, когато раната зараства, влакнестите тъкани на белега започват да заменят старите кожни тъкани. Понякога тази подмяна допринася за излишното производство на белези, което в крайна сметка води до неприятни келоиди.

Освен това тази допълнителна тъкан се разпространява от първоначалната рана и образува подутина или малка маса, която винаги изглежда видимо по -голяма от първоначалната пиърсинг.

Келоидите по ушите обикновено изглеждат като малка кръгла подутина около мястото на пиърсинг. Може да откриете, че те се развиват бързо, но е обичайно келоид да се появи след седмици или месеци на пиърсинг. Размерът продължава да расте през следващите няколко седмици.

Как да премахнете келоидите

Трудно е да се елиминират не само келоидите, но и те се появяват отново, дори когато са премахнати успешно. Заслужава да се отбележи, че няма сигурен начин да се отървете напълно от състоянието. Хирургичното или нехирургичното лечение може да сведе до минимум появата чрез намаляване на размера на келоида. Възможността за повторното му появяване щеше да съществува.

Обърнете внимание, че всеки има различен тип тяло. Следователно, лечението може да покаже резултат по различен начин за всяко тяло. Не трябва да очаквате желания резултат едва след като опитате един метод, тъй като това е процес, който отнема много време.

Освен това, ако едно лечение не работи, трябва да опитате друго лечение. Освен това с помощта на вашия дерматолог ще намерите единствения и полезен начин. Дерматолозите препоръчват да изберете комбинация от лечения, за да се отървете напълно от келоидите.

Следват някои от полезните хирургични и нехирургични лечения, като:

Хирургично премахване

Кожните експерти често предлагат операция за отстраняване на келоида от ухото ви чрез скалпел. Този метод вероятно ще създаде нова рана, която по -късно също развива келоид.

Радиация

Радиационното лечение изглежда ефективно, когато става въпрос за намаляване на размера на келоид. Дерматолозите го избират след операция.

Обеци под налягане

Ако отидете на операция за отстраняване на келоида, вашият дерматолог може да предложи да носите обица под налягане след операцията. Можете да носите тези обеци, за да създадете умерен натиск върху ухото си, за да предотвратите повторното появяване на келоиди след хирургичното лечение.

Нехирургично лечение

Ако не се чувствате добре с хирургичните лечения, винаги можете да отидете на нехирургични. Тези лечения може да не премахнат напълно келоида, но тези опции със сигурност ще намалят значително размера на келоида.

Ретиноидни кремове

Вашият дерматолог ще Ви предпише ретиноиден крем, който ще помогне за намаляване на размера и външния вид на келоида. Ще забележите и намален сърбеж, който келоидите често носят.

Кортикостероиди и инжекции

Експертите по кожата инжектират лекарства в келоид не само за намаляване на размера, но и за омекотяване и облекчаване на симптомите. Може да отнеме три до четири седмици, за да подобрите състоянието си. Проучване в този контекст показва, че лечението на келоиди с инжекции може да забави повторното появяване на келоид до пет години.

Лигатура

Лигатурата е хирургическа нишка, която дерматологът завързва около големите келоиди. Нишката ще позволи на келоида да падне. Но на всеки три или четири седмици ще ви трябва нова нишка, докато келоидът отпадне от мястото си.

Криотерапия

В терапията експертите замразяват келоида. Криотерапията работи най -добре, когато се комбинира с лечения като стероидни инжекции. Вашият дерматолог ще препоръча три или четири сесии в зависимост от вашето състояние.

Лазерно лечение

Лазерното лечение е полезно, когато става въпрос за намаляване на размера и избледняване на цвета на келоидите. Подобно на други методи, лазерното лечение може да осигури най -добри и трайни резултати, когато се използва в комбинация с друго лечение или терапия.Келоиди

Домашни средства за избавяне от келоиди

Ако мисълта за използване на инжекции и игли за отстраняване на келоиди чрез операция ви плаши, трябва да отидете на нехирургични методи, за да получите желаните резултати.

Ето няколко, които можете да опитате.

Екстракт от чесън

Кореноплодът, чесънът изглежда като естествен начин за лечение на келоиди. Екстрактът съдържа успокояващи и лечебни свойства, които могат да помогнат за намаляване на размера на келоида. Измийте го незабавно, ако причинява сърбеж или дразнене.

Силиконови гелове

Дерматолозите предполагат, че използването на силиконови гелове може не само да подобри текстурата на келоид, но и да избледнее цвета му за нула време. Различни проучвания, проведени за ефективността на силикона върху келоиди, разкриват, че прилагането на количество гел с размер на грахово зърно върху засегнатата област изравнява значително келоида. Силиконовите гелове също могат да възпрепятстват повторното появяване на келоиди в подобната част на тялото ви.

Екстракт от лук

Екстрактът от лук е достатъчно мощен, за да намали размера след употреба за известно време. Въпреки това, в случай на дразнене или подуване, първо се консултирайте с вашия специалист по кожата.

Кожен мехлем

Кожен мехлем или продукти, съдържащи витамин Е, вазелин или ланолин, могат да подобрят състоянието ви. Ако използвате ежедневно крем или лубрикант за кожата, келоидът ще започне да се лекува.

Как да предотвратим келоиди

Лечението на келоид може да се превърне в трудна гайка. Ето защо е по -добре да се вземат предпазни мерки в този контекст и да се предотврати появата на келоиди на първо място.

  • Ако сте се сблъсквали с келоид на ухото преди, опитайте се да избягвате честите уши или други пиърсинги.
  • Използвайте силиконов пластир или гел след всяко пиърсинг, за да предотвратите появата на болезнени келоиди.
  • Ако кожата около вас се удебелява веднага след пробиването, не чакайте и посетете Вашия лекар, за да вземете обица под налягане, за да предотвратите развитието на келоиди.
  • Ако вашето семейство има анамнеза за келоиди, помолете вашия дерматолог да проведе тест в конкретните области, където възнамерявате да си направите пиърсинг.
  • Погрижете се допълнително за новите пиърсинги, като поддържате района чист. Това в крайна сметка ще намали риска от келоиди.
  • Можете да помислите за различни етерични масла за лечение на келоид, като масло от авокадо. Тези масла ще осигурят влага на белезите, което ги прави по -малко забележими.
  • Обичайно е да се развие келоид на гърба на ушната мида след пробиване на ухото. Възниква поради метални гърбове на обеците. Опитайте се да не използвате метални гърбове веднага след пробиване, за да възпрепятствате келоидите.

Как възникват келоидите?

Много е вероятно всеки да развие леки до тежки келоиди. Някои хора обаче са изложени на по -висок риск поради определени фактори като:

Генетика

Страданието от келоиди, независимо дали веднъж или повече пъти в живота ви, зависи от вашата генетика. Ако имате семейство, има значителни шансове да развиете един или два келоида.

Възраст

Няма да повярвате, но келоидите са често срещани само при лица на възраст под 30 години.

Цвят на кожата

Подобно на възрастта, цветът на кожата ви може да допринесе за състоянието. Трябва да изберете предпазни мерки, ако сте притежавали от тъмен до тъмен цвят на кожата.

Полезни съвети за защита на пиърсинг

Пиърсингите често препоръчват да се полагат допълнителни грижи за пиърсинга, за да се предпазят от келоиди. Можете да изберете следните стъпки:

Пиърсинг в устата

Ако имате пробити бузи, устни, език, използвайте антисептична вода за уста без алкохол след всяко хранене и преди лягане. Използвайте четка за зъби с мека четина, за да предпазите бактериите. Освен това сваляйте пиърсинга на устата веднъж на ден и почиствайте старателно.

Пиърсинг на кожата

За да поддържате пробита кожа, трябва да използвате сапун и вода два пъти на ден, за да поддържате зоната чиста. Не забравяйте да измиете ръцете си, преди да докоснете пробитото място.

Не докосвайте пиърсинга

Избягвайте да докосвате и усуквате новия си пиърсинг. Дръжте дрехите далеч от зоната. Излишното триене и триене предизвикват дразнене на кожата, което често води до развитие на келоиди.

Долен ред

Без съмнение келоидите при пиърсинга предизвикват дразнене или сърбеж и изглеждат непривлекателни. Въпреки че можете да намерите различни лечения, за да се отървете от келоидите, тъканта на белега може да се появи отново след месеци или седмици. Затова практикувайте превантивни стъпки, за да облекчите появата на келоиди след пиърсинг. Препоръчваме да се консултирате с вашите дерматолози, ако сте разработили келоид, за да получите правилното лечение навреме.